STRESSHANTERING

STRESS


Hur mår Du?


När läkaren inte hittar sjukdom trots kännbara symptom som skaver i kroppen är det hög tid att kika på livssituationen. 

Att äta smärtstillande kan vara behjälpligt för att lindra, men att hitta orsaken till dåligt mående är vägen till friskhet. Det finns tyvärr inga genvägar eller quick fix som fungerar i längden, man behöver möta sig själv till slut.
Oerhört många symptom i västvärlden bottnar i stress.

Hello world
Hello world

ACT


Acceptance Commitment Therapy


ACT är nya tidens KBT, en utveckling av Kognitiv Beteende Terapi.

Istället för att fokusera på att förändra tankarna (KBT) arbetar man med att förändra förhållningssättet till sina tankar och känslor. Man hittar värden och livsmål - Meningen med sitt liv. 


Genom övningar inom självkännedom och återhämtning får man hjälp att hitta sin egen sanna livsväg och kraft att färdas på den.  


ORO / RÄDSLA / FOBI


När instinkterna tar över


Stress är inte bara att inte hinna med, rädslor och oro är oftast den största boven till stressymptom. Ta tag i dina fobier innan de tar över ditt liv!
Du får här verktygslådan för att släppa taget om dina fasor. Steg för steg tar du dig närmre ett mer harmoniskt liv. Att kombinera ACT med Bildtolkning tar stresshanteringen till ytterligare en nivå då du även får kontakt med ditt omedvetna. 


Visste du att ordet fobi är grekiska och har sitt ursprung från krigsguden Ares två söner:

Phobos som var guden för panik och flykt & Deimos som var guden för skräck och rädsla. M.a.o. reptilhjärnans gudar!


Hello world
Hello world

LUGNA NERVSYSTEMET

I vår snabba värld hamnar våra kroppar ur balans, vi lever inte längre naturligt, så som vi är skapta att göra. Våra kroppar är fortfarande som stenåldersmänniskans, men vår omgivning är långt ifrån grottlik. De flesta männsikor i I-länderna vistas mestadels inomhus och har helt tappat kontakten med naturen. Vår intelligens och bekvämlighet har slarvat bort våra ursprungliga behov och beteenden vilket resulterat i moderna sjukdomar och psykisk ohälsa. 
Men det finns enkla verktyg för att hitta balans igen!


ANDNING

Andas du högt upp i halsen eller långt ner i magen? 
Hur många andetag per minut andas du? 
Andingen är vårt mest effektiva medel mot stress då det lugnar nervsystemet på direkten genom att syresätta blodet och att fokusera på andetaget istället för på den skrämmande situationen. 
Idag stressas vi bl.a. av vad andra ska tycka om oss eller vår ekonomiska situation. Vi hittar hela tiden något att oroas över.

Förr var det lejonet som kunde dyka upp bakom skogsdungen som skrämde oss eller en skogsbrand som närmade sig - Riktiga saker att vara rädd för. 


MINDFULNESS

Att vara i nuet kan låta klyschigt. Men att faktiskt fokusera på här och nu är otroligt kraftfullt för att komma tillbaka till verkligheten och få sinnesro. 
Kroppen behöver mer än balans mellan sömn och vakenhet. Den behöver dessutom dagligen träning, återhämtning och kreativitet för att må bra. Genom medveten närvaro kan vi lyssna till oss sjäva för att kunna skapa vårt individuella liv i samklang med våra nära för den betydelsefulla samhörigheten vår art behöver.


HJÄRNAN


Hormon- & Nervsystemet 


Det är i hjärnan det händer.

Information från våra sinnesintryck tar sig vidare ut till våra organ via hormonsystemet. Samtidigt vaggar det autonoma nervsystemet mellan trygghet och rädsla beroende på de intryck vi tar in.

I samklang med de övriga kretsloppen i kroppen pågår en ständig rörelse och reningsprocess.

Att växla mellan vila och aktivitet samt att andas korrekt är vår urmedicin, det vår kropp behöver för att fungera. 

Du är vad du äter, du är vad du tänker och du är unik, så ta hand om dig! 

Glöm inte nyttja ditt Friskvårdsbidrag!

unsplash